Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bolu'daki yangında hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, 2025-2029 dönemini kapsayan Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni tanıttı. Erdoğan, adaletin devlet yönetimindeki önemini vurgulayarak, Osmanlı padişahlarından Sultan Birinci Murat'ın "cümlenin serçeşmesi adalettir" sözünü hatırlattı. Türkiye'nin adalet sistemini güçlendirme çabalarına değinen Erdoğan, 2002'den bu yana adliye binalarından personeline kadar birçok alanda iyileştirmeler yapıldığını belirtti. Adaletin zamanında tecelli etmesinin önemine dikkat çekti ve yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına olan bağlılığını yineledi. Hukukun üstünlüğünü savundu ve kimsenin hukukun üstünde olmadığını vurguladı.

Yargı Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı

Erdoğan, eski Türkiye'deki vesayetçi yapıdan, hukukun üstünlüğünü esas alan adil bir yargı sistemine geçişin sağlandığını belirtti. Siyasi ve ekonomik statüye bakılmaksızın herkesin hukuk önünde eşit olduğunu vurguladı. Yargı mensuplarının hedef gösterilmesini kabul etmediklerini ve yargı kararlarının eleştirilebileceğini, ancak tehdit edilemeyeceğini açık bir şekilde ifade etti. Ana muhalefet partisinin hukuk insanlarına yönelik tehditlerini kınadı ve siyaseten dürüst bir tutum çağrısında bulundu. Yargı reformlarının sürekliliğine ve birbirini tamamlayıcı özelliğine dikkat çekti. Bu reformların, adalet sisteminin etkinliğini artırmayı, vatandaşların hukuki güvenliğini güçlendirmeyi ve yargılamaların makul sürede tamamlanmasını hedeflediğini dile getirdi.

Adaletin Etkinliği ve Hızlı İşleyişi

Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 5 amaç, 4 hedef ve 264 faaliyetten oluştuğunu belirten Erdoğan, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmeyi, yargılamaların zamanında tamamlanmasını, çözüm merkezli bir adalet sistemi oluşturmayı, yargılama usullerini sadeleştirmeyi ve adalete olan güveni artırmayı hedeflediklerini açıkladı. Adli bilimlerde dijital dönüşümün hızlandırılmasını da hedeflediklerini vurguladı. Makul sürede yargılanma hakkı güvencelerinin artırılmasının stratejinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ve bilgi edinme hakkı gibi eklenen yenilikleri hatırlattı. Kamu Denetçiliği Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu gibi kurumların ihdas edildiğini de belirtti.

Hak Arama Yollarının Güçlendirilmesi

Erdoğan, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile hak arama yollarını güçlendirmeyi ve mağdurlar için yeterli güvence sağlayan bir adalet sistemi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Adalete güvenin tesis edilmesi için ceza adalet sisteminde mağdur odaklı politikalar uygulayacaklarını belirtti. Uyuşmazlıkların önlenmesi ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin genişletilmesi üzerinde durarak, "Hukukun Üstünlüğünü Esas Alan, Gecikmeyen ve Öngörülebilir Bir Adalet Sistemi" vizyonuyla etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceklerini ifade etti. Konuşmasının sonunda, yeni strateji belgesinin detaylarının daha sonra açıklanacağını belirtti.