Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan'ın Avrupa'ya yaptığı doğal gaz ihracatını iki katına çıkaracağını duyurdu. Bayraktar, Azerbaycan Resmi Devlet Televizyonu AZTV'de yaptığı açıklamada, Türkiye-Azerbaycan enerji iş birliğinin önemini vurguladı. Bu iş birliğinin Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliği için büyük önem taşıdığını belirten Bakan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan günlük 700 bin varil petrolün dünya pazarına ulaştığını hatırlattı. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji iş birliği, doğal gaz arzında denge sağlamakta kritik rol oynuyor. Bu güçlü ortaklık, küresel enerji piyasalarında istikrarı destekliyor.
TANAP ve TAP Projeleri Hazır
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Hazar Denizi'nden ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğal gaz taşınıyor. Bu hatların 32 milyar metreküplük kapasiteyle inşa edildiğini belirten Bayraktar, Azerbaycan'ın 2027'ye kadar Avrupa'ya yaptığı doğal gaz ihracatını iki katına çıkarma hedefinin altyapısının hazır olduğunu açıkladı. Hazar Denizi'ndeki doğal gaz üretimi için yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Bakan, Türkiye'nin önümüzdeki 15 yıl içinde Azerbaycan'dan gelebilecek ilave doğal gaz kapasitesini karşılayabilecek bir iç piyasaya sahip olduğunu belirtti. Türkiye'nin uzun vadeli alım taahhüdüne güveni tam. Bu durum, Azerbaycan'daki ilgili muhataplarına ve SOCAR'a uzun yıllardır vurgulanıyor. Avrupa Birliği'nin de kararını vermesiyle TANAP tam kapasite çalışabilecek.
Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı ve Gelecek Planları
Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın iki ülke arasındaki boru hatlarına yeni bir halka eklediğini vurgulayan Bakan Bayraktar, bu hat sayesinde Nahçıvan'a 30 yıl boyunca doğal gaz tedariki sağlanacağını açıkladı. Eylül ayında İzmir'de düzenlenecek 4. Azerbaycan Türkiye Enerji Forumu'nun enerji konularının ele alınması, hükümetler arası görüşmelerin yapılması ve yabancı yatırımcıların davet edilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti. Yenilenebilir enerji yatırımlarının elektrik alanına kaydığını, bu yatırımların yüzde 50'sinden fazlasının yenilenebilir enerjiye yapıldığını sözlerine ekledi. Azerbaycan'ın yenilenebilir enerji alanında ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, özellikle Hazar Denizi'nin offshore rüzgar potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi. Üretilecek yeşil enerjinin piyasaya sunulması ve fazlasının ihraç edilmesi yeni bir proje olarak gündeme geliyor.
Yeşil Enerji Koridoru Projesi
Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında geliştirilen "yeşil enerji koridoru" projesi kapsamında, Azerbaycan'da üretilecek elektriğin Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya gönderilmesi planlanıyor. Birkaç gün sonra Güney Gaz Koridoru'nun yıllık toplantılarında 4 ülke olarak bir anlaşma imzalanacak. Bu, doğal gaz ve petrol alanında olduğu gibi elektrik alanında da Türkiye ve Avrupa'nın enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak yeni bir proje anlamına geliyor. Bu proje, sadece doğalgaz ve petrol değil, elektrik alanında da Türkiye ve Avrupa'nın enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacak.